Ferie zimowe

Domowy chleb

Chleb znika zanim ostygnie :)

Składniki na 1 bochenek:

  • 500 g mąki ( orkiszowej jasnej, pszennej typ 00, chlebowej typ 750)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 spora łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suchych instant
  • 400 ml letniej wody

Wykonanie: 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól. W osobnym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami i miodem, wlewać powoli do miski z mąką, zgrubnie wymieszać. Ciasto nie musi być dokładnie połączone. Miskę przykryć folią kuchenną i odstawić na noc. Ciasto wyrośnie w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień wyjąć ciasto na oprószoną mąką ściereczkę, oprószyć również ciasto i przykryć drugą ściereczką. Po 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z pokrywką o średnicy około 25cm( szklane, żeliwne lub inne odporne na wysoką temperaturę). Po 15 minutach wyjąć naczynie z piekarnika ( uwaga bo gorące), przełożyć ciasto ze ściereczki do naczynia, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na 30 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min. Gotowe :)

Porady:
Wieczorem wyrabiamy ciasto w 10 min i na rano mamy pyszny, ciepły, domowy chlebek, bez chemicznych dodatków.

Smacznego życzy Park Family Fun :)

Poszukaj na stronie

Półkolonie 2024

Nasza kolorowanka

Wejściówka za fotkę

Parkowe codzienności.

Nie zapomnieliśmy o:

Darmowy internet Bezpłatnym internecie, dzięki któremu pozostaniecie w kontakcie ze światem i swobodnie sprawdzicie co potrzebujecie.
 
Parking Dużym, bezpłatnym parkingu, bo mimo, że nasza lokalizacja sprzyja spacerom, to gości mamy również z daleka.
 
Aromatyczna kawa Kawie i herbacie oraz smacznych przekąskach, bo gdy dzieci się bawią, dobrze zregenerować nie tylko umysł.