Domowy chleb

Chleb znika zanim ostygnie :)

Składniki na 1 bochenek:

Wykonanie: 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól. W osobnym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami i miodem, wlewać powoli do miski z mąką, zgrubnie wymieszać. Ciasto nie musi być dokładnie połączone. Miskę przykryć folią kuchenną i odstawić na noc. Ciasto wyrośnie w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień wyjąć ciasto na oprószoną mąką ściereczkę, oprószyć również ciasto i przykryć drugą ściereczką. Po 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z pokrywką o średnicy około 25cm( szklane, żeliwne lub inne odporne na wysoką temperaturę). Po 15 minutach wyjąć naczynie z piekarnika ( uwaga bo gorące), przełożyć ciasto ze ściereczki do naczynia, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na 30 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min. Gotowe :)

Porady:
Wieczorem wyrabiamy ciasto w 10 min i na rano mamy pyszny, ciepły, domowy chlebek, bez chemicznych dodatków.

Smacznego życzy Park Family Fun :)