Chlebek bananowy
Idealna propozycja na drugie śniadanie do szkoły :)
Porcja na formę keksową dł. 40/13 lub dwie 25/13
Składniki:
- 4 rozgniecione widelcem banany
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru brązowego
- 4 jajka
- 200 ml oleju lub masła roztopionego
- 1 szklanka posiekanych orzechów np. laskowych lub włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej lub masło oraz banany. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Osobno przesiać mąkę z proszkiem i sodą i dodać do masy. Wszystko połączyć i dodać orzechy. Wlać do foremki i piec około 1 godz., jeśli pieczemy w dwóch foremkach należy zmniejszyć czas do 45 min lub do suchego patyczka.
Porady:
Świetna opcja na wykorzystanie dojrzałych bananów. Cukier można zastąpić taką samą ilością ksylitolu. Mąkę pszenną możemy zastąpić mąk orkiszową jasną.
Smacznego życzy Park Family Fun :)